Rețete

RISOTTO

Ingrediente:
300 gr de orez pentru Risotto
3 linguri de ulei de măsline
100 gr de unt
100 ml de vin alb demisec de calitate
130 gr de parmezan ras
800 ml de supă de legumă sau chiar apă fierbinte
1 ceapă tocată mărunt (circa 175 gr)
2 căței de usturoi tocați fin
Șofran, circa 15 fire
Sare și piper

Pentru supa de legume:
2-3 tije de țelină
1 ceapă
2 morcovi
Sare, piper boabe

Preparare:

  1. Se pregătește supa de legume: se pune apa la fiert, se adaugă legumele, sarea, piperul și se lasă să fiarbă circa 15 minute. Ulterior, se strecoară supa obținută, se adaugă firele de șofran și se lasă să se hidrateze în voie.
  2. Se încinge uleiul într-o tigaie încăpătoare. Se călește ceapa și usturoiul până când devin sticloase. Se adaugă orezul uscat (când se prepară Risotto, boabele de orez nu se spală) și se amestecă bine așa încât orezul să se încorporeze în ulei și condimente.
  3. Se toarnă vinul peste orez și se amestecă iute, ca vinul să cuprindă fiecare bob de orez. Se condimentează cu piper negru.
  4. Se reduce focul la mediu spre mic. Se umple un polonic cu supa de legume și se toarnă peste orez amestecând continuu și cu blândețe, până când se absoarbe lichidul. Se mai toarnă un polonic, și tot așa… Se repetă procedeul până când se termină supa de legume și aceasta ar trebui să dureze circa 18 minute, altfel înseamnă că focul a fost prea iute.
  5. Când se termină supa, se adaugă untul (fără el, Risotto nu va fi atât de cremos). Se amestecă ușor, ca să se distribuie uniform. Se adaugă parmezanul ras și se amestecă insistenta așa încât fiecare bob de orez să îmbrățișeze textura parmezanului.

Risotto se servește imediat, altfel se întărește.

FRIPTURĂ DE VIȚEL CU SOS DE ȘOFRAN ȘI CONIAC

Ingrediente:
800 gr de carne de vițel, tăiată cubulețe mici
1 pahar de coniac
500 ml de iaurt gras
1 ceapă mică
1 pliculeț de șofran
Unt
Verdeață
Sare și piper

Preparare:

Se sărează ușor carnea, se pune într-un vas care merge la cuptor, uns cu unt, se adăugă ceapa tocată mărunt, se toarnă uniform coniacul și se bagă în cuptorul încins dinainte, la 220 de grade.

Se prepară sosul: se pune șofranul într-un castron, se toarnă peste el o lingură de apă fierbinte, se lasă un pic să se răcească, se adaugă iaurtul, se sărează, se adaugă piperul și se bate totul cu un tel până se omogenizează. Se scoate carnea peste 15 minute, se toarnă sosul peste ea, se amestecă și se bagă la loc în cuptor. Se micșorează temperatura la 150 de grade și se lasă să se coacă încă vreo jumătate de oră, pentru ca fiecare bucățică de carne să fie unsă bine. Se servește friptura de vițel fierbinte, presărând-o cu puțină verdeață.

COZONĂCEL CU ȘOFRAN

Ingrediente:
1 kg de făină
140 grame de zahăr brun
200 grame de unt
4 gălbenușuri
15 ml de rom sau o linguriță esență de rom
2 pachețele de zahăr vanilat
1 lingură flori de șofran opărite cu lapte fierbinte
40 grame de drojdie
½ linguriță rasă de sare
450 ml de lapte cald

Pentru uns:
2 gălbenușuri
1 linguriță de pudră de zahăr vanilat
1-2 lingurițe de lapte

Umplutură:
100 grame de nucă fărâmițată
100 grame de ciocolată neagră
Stafide

Preparare:

Într-un vas încăpător, se freacă drojdia cu 50 de grame de zahăr, până se lichefiază, se amestecă cu 150 ml. de lapte călduț și 150 grame de făină. Aluatul obținut se acoperă cu un prosop și se pune într-un loc călduț ca să dospească 20 de minute, până când își dublează volumul. Între timp, se opăresc petalele de șofran cu lapte fierbinte, se lasă acoperit ca să se dizolve bine. La aluatul crescut, se adaugă restul de lapte călduț, gălbenușurile, infuzia de la șofranul opărit, 100 de grame de unt topit, romul, sarea, vanilia și restul de făină. Aluatul obținut se frământă 15 minute, până se desprinde de pe vas, se adaugă restul de un topit, lăsându-l să se scurgă sub cocă și nu se mai frământă, ci numai se împăturește, ridicându-l din părțile laterale spre mijloc până se incorporează untul. Va rezulta un aluat poros ca un burete. Se lasă aluatul să crească o oră, până i se dublează volumul, vasul trebuie acoperit cu o folie alimentară ca să nu pătrundă aer în interior, se mai pune deasupra un prosop și se pune într-un loc călduț, ferit de curenți. Mai apoi, aluatul crescut se răstoarnă pe masa înfăinată și se împarte în biluțe de câte 100 de grame greutate, biluțele se turtesc și se pune pe mijloc umplutura dorită, se aduc marginile spre centru și se lipesc în așa fel ca umplutura să fie ascunsă în interior. Turtele se întind oval, atent să nu iasă umplutura, și cu un cuțit de pizza se fac5 tăieturi pe lungimea turtelor la distanță egală una de alta. Se răsucesc  capetele ca pe o bomboană în așa fel ca să rezulte o spirală, se așază capetele unul peste altul spre partea dorsală a biluței, se pun în tăvi mici pentru brioșe unse cu ulei, se lasă să crească la cald până se umple forma peste marginile ei cu 1/3 din înălțimea totală, se ung cu cele două gălbenușuri bătute cu o furculiță cu pudră și lapte și se coc la 180 de grade Celsius în cuptor preîncălzit, timp de 30 de minute.